Bulgaristan Hükümeti, Bulgaristan’da meydana gelen mübadeleler sonucunda Türkiye’ye göç edip, Bulgar vatandaşlığını kaybeden kişilere vatandaşlıklarını tekrar geri kazanmaları için hak tanımaktadır. 1877 yılında ilk olarak Kırım savaşı ile başlayan göçler, 1978 yılına kadar çeşitli mübadeleler sonucu devam etmiştir. Bu göçler ile Bulgaristan vatandaşlığını kaybeden göçmenler ile bu göçmenlerin aile üyeleri için yeniden vatandaşlık hakkı tanınmaktadır. Ayrıca Türk vatandaşlığından vazgeçmek isteyen göçmenler de çifte vatandaşlık hakkı ile Bulgar vatandaşlığına geçebilirler.
Bulgar göçmenlerinin vatandaşlık hakları ile ilgili gerekli bilgileri, vatandaşlık haklarını geri alabilmeleri için yapılması gerekenleri ve bu süreçte hazırlanması gereken resmi evraklarla ilgili tüm detayları sizler için bu bölümde hazırladık.
Bulgaristan vatandaşlığını geri almak isteyen göçmenler, başvurularını Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na direkt olarak kendilerinin yapması gerekmektedir. Bu sebeple herhangi bir aracı acente yada vize merkezleri ile başvurularınızı gerçekleştiremezsiniz. Fakat bu kurumlar üzerinden detaylı bilgilere ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.
Eski Bulgaristan göçmenleri için vatandaşlık hakkından faydalanabilecek kişiler;
Bulgaristan yasalarına göre, Bulgaristan göçmenleri vatandaşlık hakkı için göç eden kişi Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na, vatandaşlık sorgulaması yapılması amacı ile başvurması gerekmektedir. Başvuru sahibi vatandaşlığını geri kazandıktan sonra akabinde alt soydan gelen kişiler de vatandaşlık haklarını geri alabilmek için başvuru yapmaya hak kazanırlar. Aynı şekilde torunlar da vatandaşlık haklarını geri alabilmek için, alt soydan başvuru yapan kişinin vatandaşlığını almış olması gerekmektedir.
Buna bir örnek ile açıklık getirmek gerekirse; dedesi Bulgaristan göçmeni olan bir kişi vatandaşlığını geri almak isterse, önce anne veya babasının Bulgar vatandaşlığını geri kazanması gerekmektedir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Bulgaristan Hükümeti Türkiye’ye göç eden kişilere vatandaşlıklarını geri almaları için hak tanırken, çifte vatandaş olmalarına izin vermektedir. Bulgaristan göçmenlerinin Türkiye’ye göç ettikleri yıllara göre başvuru süreçleri değişiklik göstermektedir.
1912, 1935, 1938 ve 1951 yıllarında Türkiye’ye göç eden göçmenler ile 1978 yılında göç edenlerin başvuru süreçleri ve kabul edilmeleri farklılık gösterir. Bunun sebebi, zorunlu göç ve isteğe bağlı göç olarak açıklanabilir.
Bulgaristan vatandaşlığı için başvuru yapacak olan Bulgaristan göçmenlerinin, Bulgaristan sınırlarına giriş yapabilmeleri için öncelikle D tipi vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. D tipi vize şartları ve evrakları için Vize Çeşitleri bölümüne göz atabilirsiniz.
D tipi vize başvurusu sonucu vizelerini alan kişiler, gerekli olan göçmenlik evrakları ile birlikte Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na başvurmaları gerekmektedir. Teslim edilen evraklar sonucunda Bulgaristan Adalet Bakanlığı vatandaşlık sorgulama işlemi gerçekleştirecektir. Kişinin vatandaşlık sorgulaması sonucuna “vatandaştır” cevabı gelmesine müteakip Bulgaristan vatandaşlık başvuru hakkı resmi olarak kazanılmış olur.
Zorunlu olarak Türkiye’ye göç eden Bulgaristan göçmenleri için yapılan başvurular 3 ay gibi bir sürede sonuçlanmaktadır. Fakat isteğe bağlı olarak Türkiye’ye göç edenlerin başvuruları daha uzun sürede sonuçlanmaktadır. Bu süreç Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak değişmektedir.
Yukarıda sizler için vermiş olduğumuz bilgiler en sade şekilde hazırlanmaya çalışılmıştır. Bulgaristan göçmenlerinin vatandaşlık hakları ile ilgili prosedürler ve hazırlanması gereken evraklar oldukça karmaşıktır. Bu duruma istinaden, Bulgaristan göçmenleri vatandaşlık başvurunuz hakkında vize merkezimizi arayarak konusunda uzman vize danışmanları ile iletişime geçtikten sonra alacağınız daha detaylı bilgilerle başvuru sürecinizi başlatmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde zamandan tasarruf ederek başvurunuzu en hızlı şekilde sonuçlandırabilirsiniz
Online Vize başvurularında uzun süreli ve yorucu bürokratik
işlemleri kolaylaştırmak, zamandan tasarruf etmek ve kapıda vize
alınan ülkelerde havaalanlarında oluşan uzun kuyruklara
alternatif olarak uygulanmaya başlanan türdür E-vize. Bu vize
türüne internet üzerinden başvuru yapılabilmektedir. Daha çok
turistik ve ticari geziler için verilen e-vize / elektronik
vize, diğer vize türleri için uygulanmamaktadır.
Bulgaristan elektronik vize veren ülkeler arasında
bulunmamaktadır. Bulgaristan hükümetinin e-vize ile
ilgili çalışmaları olması durumunda, sizlere en güncel bilgileri
yine sayfamızda vereceğiz.